Kunnossapidon modernisointi vauhdittaa St Michel Printin kasvua – Pro-Tot tuo käyttövarmuutta ja tekoälyä tuotantoon

13.11.2024

Pro-Tot toimii teollisuuden teknisenä osastona ja vie samalla asiakkaidensa liiketoimintaa eteenpäin strategian mukaisesti kunnossapidon näkökulmasta. Tätä työtä on tänä vuonna päästy tekemään lukuisissa kohteissa, joista yksi mikkeliläinen St Michel Print.

St Michel Print on ohkopaperipainamiseen erikoistunut perheomisteinen kirjapaino. Yritys on toiminut jo vuodesta 1889 ja pitkän historiansa aikana yritys on vakiinnuttanut asemansa kansainvälisillä markkinoilla. Nykyään yrityksen toiminta on vahvasti vientipainotteista, vientikohteita löytyen jo noin 30 maasta.

Pro-Tot toteutti St Michel Printille kunnossapidon kartoituksen ja sen perusteella laaditun moniportaisen kehittämissuunnitelman mukaiset toimenpiteet, joihin kuului mm. modernin kunnossapidon tietojärjestelmän toimitus ja painokoneen modernisointi.


Kunnossapidon strateginen kehitys tukee kasvua

St Michel Print Oy:n toiminta tähtää kasvuun vaativalla alalla, jonka tuotantolaitteet vaativat jo erikoisuutensa vuoksi hyvää ja suunniteltua huolenpitoa. Keskiössä on laitteiden turvallinen käyttö ja elinkaaren hallinta, kertoo Pro-Totin toimitusjohtaja Joni Karhinen.

Karhisen mukaan on ymmärrettävää, että painoalaa jo vuosikymmeniä haastaneen epävarmuuden vuoksi kunnossapito on siirtynyt entistä enemmän reflektoivaan tilaan, kun alan toimijat ja alalle keskittyneet kunnossapidon asiantuntijat katoavat. Tästä huolimatta St Michel Print on pitänyt erinomaisesti haasteiden edessä pintansa ja löytänyt tapansa toimia.

Toimitusjohtaja Rami Paajanen kertoo, että heille oli tärkeää saada kolmannen osapuolen näkemys kunnossapidon tilasta. “Yhteistyön aloittamisen tavoitteena oli luoda suunnitelma kunnossapidon kehittämiseksi. Pro-Tot valikoitui kumppaniksi, sillä he olivat meille ennestään tuttuja ja heidän kanssaan käydyt keskustelut vakuuttivat,” Paajanen kertoo.


Kunnossapidon kartoitus – Tehokkaamman ja suunnitelmallisemman kunnossapitotoiminnan perusta

St Michel Printin projekti polkaistiin käyntiin kunnossapidon kartoituksella, johon osallistui useampi MBG-tiimin asiantuntija. Kartoitus sisälsi mm. valittujen henkilöiden haastattelut, järjestelmän ja prosessien tutkimisen, automaatio- ja mekaniikkakunnossapito-osaamisen kartoituksen, ympäristö- ja kemikaalikäytänteet, kunnonvalvonta ja vikakorjaustoiminnot ja kunnossapidon johtamisen.

Kunnossapidon kartoituksen perusteella MBG-tiimin asiantuntijat laativat suunnitelman kunnossapitotoiminnan kehittämiseksi. St Michel Printin tapauksessa kehittämissuunnitelman keskeisimmäksi toimenpiteeksi valikoitui kunnossapidon tietojärjestelmän modernisointi. Lisäksi päätettiin myös modernisoida painokoneen ohjaus.


Kehityshankkeella kunnossapito uudelle tasolle

“Kunnossapito ei ole ydinliiketoimintaamme ja myös resurssimme kunnossapidon kehittämiseen ovat rajalliset, joten katsoimme parhaaksi ulkoistaa tämän toimijalle, jolla on sekä resursseja että asiantuntemusta,” Paajanen toteaa. “Kehityshankkeen tärkein tavoite on saada kunnossapidon toimintaedellytykset kuntoon ja päästä reaktiivisesta toiminnasta ennakoivaan toimintaan. Tavoitteena oli lisäksi parantaa laitteiden teknistä käytettävyyttä ja pidemmällä aikavälillä vähentää korjauskustannuksia”, Paajanen kuvaa.

Pro-Totin kunnossapidon ohjelmistoarkkitehti Miika Salminen kertoo, että St Michel Printillä kunnossapidon kehittämistyön keskiössä oli nykyaikainen kunnossapidon tietojärjestelmä. Kehityshankkeessa järjestelmäksi vaihdettiin Atmoticsin Spotilla, joka on nyt ammattilaisten toimesta asiakkaalle käyttöönotettu ja populoitu avaimet käteen periaatteella.

“Tietojärjestelmään tullaan tekemään huolto-ohjelmat, varaosahallinnan käytänteet noudattaen ABC-kriittisyysluokituksia, huolto-ohjeet, QR-laite- ja varaosakoodaukset sekä historiatietojen siirto vanhasta järjestelmästä. Näillä toimilla mahdollistetaan nykyaikainen kunnossapito hyödyntäen tekoälyä. Suuressa roolissa toimitusta on MBG-tiimin antama kehityshankkeen aikainen henkilöstön koulutus sekä lopullinen käyttöönottokoulutus, Salminen kertoo.

Pro-Tot Oy on Atmotics Spotilla partneri suhteessa, joka takaa jatkuvasti kehittyvän järjestelmän kunnossapidon asiantuntijoiden toimesta teollisuuden ympäristöjen tarpeisiin ja vaatimuksiin. Moderni kunnossapidon tietojärjestelmä toimii ennakoivan huollon selkärankana tavoitteenaan ”älykäs kunnossapito”, joka on ikkuna olennaisen tärkeään analytiikkaan ja faktaan.


Painokoneiden modernisointi: Uusi logiikka, parempi ja varmempi suorituskyky

Kunnossapidon kehityshankkeen ohella nähtiin riskinhallinnan ja laitteiston elinkaarenhallinnan myötä tarve modernisoida tuotantolinjaohjaus, mistä vastasi Pro-Tot TBG-tiimi. Painokoneen ohjausjärjestelmän päälogiikan modernisoinnille oli tarve, sillä vanha logiikka oli S5-sarjaa, jonka kaikki tuki oli loppunut 2020. Uusi logiikka on S7-1500 sarjaa, mikä takaa käyttövarmuuden ja vähentää tuotantokatkoksia.

Pro-Totin automaatio-ohjelmoija Pekka Nykäsen mukaan vanhan automaation elinkaari oli loppunut jo toistakymmentä vuotta sitten ja asiakas halusi varmistaa laitteiden varaosasaatavuuden ja osaamisen nousseen tuotantopaineen takia. Projektissa St Michel Printin painokoneesta tehtiin käyttäjäystävällisempi operaattorille. Pro-Tot suoritti esisuunnittelun, automaatio-ohjauksen muutostyöt, asennukset sekä käyttäjä- ja kunnossapitokoulutukset ja toimitti dokumentaation muutoksen hallinnan mukaisesti.

Modernisoinnin jälkeen operaattori voi ohjata painokonetta kosketusnäytöltä ja ohjaus on mahdollista saada valvomoon. Moderni ohjelma mahdollistaa myös mm. tilan laajennuksille sekä muutostöihin. Lisäksi vianhaku on uudella logiikalla helpompaa ja tuki saatavilla nopeasti.

Uusi Siemens S7-1500 logiikka ja kosketusnäytön käyttöönotto ovat parantaneet koneen käyttövarmuutta ja operointia. “Logiikka antaa mahdollisuuden erilaisten laitteiden liittämiselle järjestelmään. Sen ohjelmankiertoaika on oleellisesti nopeampi, jolloin erillisistä ”keskeytys” toiminnoista ohjelmassa voitiin luopua. Lisäksi HMI nykyaikaistaminen paransi jo heti hälytysjärjestelmää. Samoin erillisten asetusarvojen antaminen on nyt visuaalisempaa. Mahdollisuus näyttää linjan toimintaan liittyviä asioita muuttui eri tasolle”, kertoo Nykänen.

Paajanen kertoo heidän olevan hankkeen vetäjänä toimineeseen Nykäseen erittäin tyytyväisiä. “Projektissa tehtiin hyvä valmistelutyö. Meidän henkilökuntaamme otettiin heti alusta asti mukaan ja toiveitamme kuunneltiin. Hyvä suunnittelu mahdollisti sen, että toteutus viime heinäkuussa meni täsmälleen aikataulun mukaisesti. Toki tässäkin projektissa oli joitakin jälkitöitä, mutta ne on pääosin hoidettu ja lopuistakin on suunnitelma, kuinka ne hoidetaan kuntoon. Olemme kokonaisuuteen tyytyväisiä. Mikä hienointa, budjetti taidettiin jopa alittaa,” Paajanen kiittelee.


Muutoshalukkuus ja panostus kunnossapitoon mahdollistavat kasvun

”Älä tyydy tekemään vuodesta toiseen samalla tavalla odottaen erilaista lopputulosta.”

Pro-Tot arvostaa asiakkaan halua kehittää kunnossapitoa. ”On hienoa, että tämäkin asiakas tiedostaa kunnossapidon haasteet ja on valmis panostamaan niihin. PK-sektorin toiminnassa on yleisesti tyypillistä, että on alettu tekemään kunnossapitoa, mutta koskaan sitä ei ole perustettu. Tässä usein tullaan tilanteeseen, että kun osaamista ei ole, niin tehdään joka vuosi samalla tavalla ja odotetaan erilaista lopputulosta. St Michel Printillä ymmärretään, että kehitys vaatii avoimuutta muutoksille”, Karhinen sanoo.

Paajanen kertoo, että yhteistyöllä Pro-Totin kanssa on iso merkitys St Michel Printin strategian kannalta. “Operatiivinen erinomaisuus, tuotannon tehokkuus ja käyntivarmuus ovat meille kriittisen tärkeitä. Ne luovat pohjan koko tekemiselle.” Paajanen sanoo, että kehitystyön tuloksia on jo nähtävissä. “Tehdyt toimenpiteet ovat auttaneet siinä, että voidaan tehdä yhteistyötä: ei ole erillistä kunnossapitoa ja tuotantoa, vaan yksi käyttöhenkilökunta, joka tekee tuotannon ja pitää koneet käynnissä. Ollaan yhtä tiimiä.”